Takip etmeye değer audio podcastler -IV-

28.07.2011

This American LifeSon dönemlerde ilgiyle dinlediğim bir podcast olan This American Life Chicago'dan geliyor. 3 Emmy kazanmışlar 2006'dan itibaren. Her bölüm bir konu belirleyip, hayatın farklı kesitlerinden, farklı tabakalardan insanların deneyimlerini, anılarını ve fikirlerini sunuyorlar. Senin benim gibi adamların, çok da sıradışı olmayan, ancak iyi bir anlatıcıdan veya iyi bir derleyiciden çıktığında çok yoğun duygular uyandıran hikayelerini dinlemek bana bir diğer gündelik hayat hikayeleri potporisi olan American Splendor'u anımsatıyor.

Şu an bile düşündükçe yüzümü tatlı bir gülümseme kaplıyor. Yazar ve baş kahraman Harvey Pekar bir çizgi roman kahramanı ama onun gözlem yeteneği dışında herhangi üstün gücü yok. Bırakın üstün gücü, çoğu insanla karşılaştırıldığında acınası bir durumda bile sayılabilir. Rahmetlinin defahatle vurguladığı gibi sıradan hayatla uğraşmak düşündüğümüzden çok daha zordur ve bu yüzden de yüzyıllardır yazılmış hiçbir eserden geri kalmayacak kadar aksiyon/drama/trajedi/komedi unsuru içerir.

Bizleri etkileyecek ses ve görüntü efektlerinin, olağanüstü kahraman güçlerinin ve imkansız aşk kurgularının peşinde heyecan aramaktansa, dünkü berber sohbetinde, yarınki kitaplık düzenlemesinde veya kimbilir şu anda bu yazıyı okurken bile hayatın en parıltılı anına şahit oluyoruz. Bu anların değerini ve zenginliğini anlayabildiğimiz zaman gerçekten de ömrümüzün ne kadar dolu dolu geçtiğinin farkına varıyoruz. Eee bu bağlamda da bize anın parıltısının tadına varmak düşüyor...